Kokkikoulu

Grillaa marinadeilla ja kastikkeilla

Useimpien mielestä grillaaminen on helppoa ja jokaisella on omat vinkkinsä grilliruokiin. Jos haluat hieman vaihtelua ja lisämakua, kokeile marinadeja ja kastikkeita – grillaatpa sitten lihaa, kalaa, kanaa tai kasviksia.

Lue grillimestarin vinkkejä. Oikea valmistelu, ihana marinadi ja maukas kastike auttavat valmistamaan herkullisia grilliruokia itselle ja kesävieraille!

Marinoi enemmän

Lihaa marinoidaan monesta syystä. Ennen kaikkea marinoinnilla lisätään makua ja väriä.

Marinadit antavat makua lihan pinnalle. Mikäli haluat marinadin ulottuvan lihan sisälle asti, käydä marinadiin vesipohjaista nestettä sekä suolaa tai happoa (viini, viinietikka tai hedelmämehu). Öljy sopii hyvin voimakkaan makuisiin sianlihapaloihin, kuten kylkipaistiin ja grillikylkiin. Käytä voimakasta tummaa öljyä, joka parantaa sekä makua että väriä. Hunaja ja chilikastike kuuluvat moniin marinadiresepteihin ja antavat hyvän maun. Ole kuitenkin varovainen, sillä makea saa lihan palamaan helpommin. Anna lihan marinoitua vähintään kaksi tuntia, mutta kuitenkin enintään vuorokauden.

Kokin kolme vinkkiä grillaajalle!

1. Lämpömittari
Käytä lihaa grillatessasi aina paistolämpömittaria. Näin saat lihasta täydellistä – ei enää koskaan liian kuivaa tai raakaa.

2. Vesi
Valmista marinadi veteen. Vesi kuljettaa yrtit ja maut syvälle lihaan. Monissa resepteissämme kehotammekin korvaamaan öljyn vedellä. Muista kuitenkin, että marinadit, jotka eivät sisällä lainkaan öljyä, palavat herkästi grillissä.

3. Uuni
Grilli on helposti jopa 400-asteinen. Lihan pinta sulkeutuu kuitenkin jo 80 asteessa. Näin ollen kannatta esipaistaa lihaa uunissa ja viimeistellä valmistus grillin tulipesässä.

Vinkkejä

Grillattavat ruoat eivät tartu yhtä helposti kiinni, kun voitelet puhdistetun ritilän sitruunalla.

Vinkkejä

Älä grillaa jääkaappikylmiä tuotteita, sillä ne kuivuvat helpommin. Anna raaka-aineiden seisoa puoli tuntia ennen kuin laitat ne grilliin.

Vinkkejä

Muista kuivata marinadi lihasta ennen grillausta, muutoin se voi palaa!

Vinkkejä

Osta paistomittari ja grillaa hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Huomaat eron.

Vinkkejä

Sisältä raa'aksi jätettävälle häränlihapihville hyvä lämpötila on 55–56°C.

Resepti

Klassinen grilliöljy

Resepti

Punaviinimarinadi grillaukseen

Tuotteet

Viimeistele ruokasi fondeilla

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

Selvä