Teema

Pataruokaa parhaimmillaan

Aromikkaiden ja maukkaiden patojen salaisuus on kiireetön kypsennys ja lempeä lämpö. Illan hämy, puheensorina ja kynttilän lepattava liekki ovat herkulliseksi hautuneiden makujen oivia kyytipoikia. Ripaus hyvää fondia houkuttelee esiin maun pienet, mutta tärkeät sävyt.

Resepti

Suklainen lihapata

Resepti

Tuhti liha-juurespata

Patavinkki

Laita pataan kansi, kun valmistat uunissa

Jos sinulla on tiiviskantinen, valurautainen pata, voit yhtä hyvin käyttää uunia lieden sijaan aikaa vaativien patojen valmistukseen.

Kokkikoulu

Opettele taitavammaksi kotikokiksi

Resepti

Karjalanpaisti

Lihapatojen aatelinen

Burgundin pataa herkkusienillä ja minisipuleilla

Stroganoff

Hankala sanoa, ihana syödä

Resepti

Stroganoff

Resepti

Halloumi stroganoff

Resepti

Karjalanpaisti on perinneruokien klassikko

Resepti

Karjalanpaisti

Lisuke

Persilja-etikkakurkut

Viinivinkit

Rehevät viinit syksyn pataruokien seuraksi

Vinkkejä aivan omalta viiniasiantuntijaltamme!

Resepti

Palapaisti

Pieni patakoulu

viisi yksinkertaista vaihetta

1. Oikea liha

Kun haluat valmistaa pataruokaa, on lihan laadulla suurin merkitys. Suosittelemme, ettet käytä valmiiksi paloiteltuja patalihapaloja. Hanki sen sijaan suuri, hieno lihakimpale, jossa on hyvin sisäistä rasvaa ja leikkaa liha itse kuutioiksi. Hienosti marmoroitunut naudanlapa tai rinta on erittäin hyvä valinta. 

2. Kuuma, kuuma, kuuma!

Muista, että lihan tulee olla valmistusta aloitettaessa huoneenlämpöinen, ei jääkaappikylmä. Ruskista lihapalat kunnolla kuumalla pannulla öljyssä ja kun liha on saanut hyvän värin pintaan, lisää nokare voita maun vuoksi. Älä laita liikaa lihaa pannulle samaan aikaan ja anna lihan olla pannulla paikallaan niin kauan, että se on ruskistunut ennenkuin käännät sen. Jos kääntelet lihaa liikaa, se alkaa ruskistumisen sijaan kiehua ja siitä tulee sitkeää. 

3. Anna hautua ja vaahdota

Kun liha on kunnollisesti ruskistettu, on aika lisätä pataan nestettä, kiehauttaa ja kuoria vaahto. Vaahdon poistaminen kirkastaa liemen ja sitä on sen jälkeen miellyttävä työstää. Laita mausteet, vihannekset ja muut maun tuojat pataan vasta vaahdon poistamisen jälkeen.

4. Rentoudu ja tee jotain muuta

Kun pata hautuu hiljalleen, se pärjää vallan mainiosti yksin. Voit muutaman kerran laskea sanaristikon, imurin tai viinilasin kädestäsi, käväistä liedellä ja ottaa maistiaislihapalan padasta. Kun liha lähes hajoaa, on aika maustaa tämä ihanuus.

5. Pieni viimeistely

Anna makujen korostua entisestään lisäämällä lopuksi mausteeksi suolaa, pippuria ja oikein hyvää fondia. Ne houkuttelevat esiin pienimmätkin makuvivahteet, jotka vielä olivat piilossa. Halutessasi voi myös suurustaa padan vesi-vehnäjauho- tai vesi-maissitärkkelysseoksella. Sitten vain tarjoat ja nautit! Muistathan, että pata on usein entistä parempaa seuraavana päivänä!

 

Resepti

Täyteläinen kanapata

Resepti

Sinappinen kanapata

Patamausteet

Bouquet Garni

Yrttikimppu, joka luo herkullisen makupohjan keittoihin ja liemiin.

Resepti

Vihreä chili-kasvispata

Resepti

Vihreä curry-broileripata

Pataruoat

Mehevät, maukkaat padat


Juhannus

Keskikesän juhlan herkut

Aasian maut

Uutta ja herkullista

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

Selvä